Stook comfortabel, maar niet te hoog
Iedereen is anders, dus ook de ideale temperatuur in huis kan per persoon wat verschillen. Over het algemeen ligt de ideale temperatuur voor veel mensen op 19 of 20 graden. Vaak kunnen we echter makkelijk met een graadje minder af dan we denken. Als we thuis zijn, zijn we meestal van alles aan het doen waardoor onze lichaamstemperatuur wat oploopt. Het is dus aan te raden om eens te proberen of je het eigenlijk wel merkt als je de thermostaat een graadje lager zet dan je normaal gewend bent (bespaart ook meteen op de energierekening).
Mensen die echt te hoog stoken, boven de 23 graden, lopen door de droge lucht vaak ook een hoger risico op gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn.
Meer zonlicht in huis
Zonlicht zorgt voor verwarming van je woning, is een natuurlijke lichtbron (dus geen extra kosten aan verlichting zolang de zon schijnt) en geeft mensen een positief gevoel en meer energie. Dat positieve gevoel ontstaat doordat ons lichaam meer vitamine D kan opslaan, een hormoon dat invloed heeft op onze stemming.
Hoewel we vitamine D het beste opnemen door buiten direct in de zon te staan, heeft het zonlicht ook binnen op een indirecte manier effect op ons humeur en onze geestelijke gezondheid. Begin de dag dus in ieder geval door de gordijnen (of jaloezieën) in je woning lekker open te slaan en zorg dat er voldoende licht je huis binnen komt.
Ventileer doorlopend
Goed ventileren is belangrijk. Schone lucht in huis voelt niet alleen fijner, het is ook vele malen gezonder. Met ventileren voer je vocht af dat in de woning ontstaat. Wanneer dit vocht nergens naartoe kan zal het condenseren op je ramen en muren en vochtproblemen veroorzaken. Met schimmelvorming als gevolg. Een vochtig huis is minder goed te verwarmen. Goede ventilatie zorgt namelijk voor drogere lucht in huis, wat juist minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht. Door goed te ventileren bespaar je dus energie.
Om een huis goed te ventileren moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en/of klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten, zoals de ramen korte tijd openzetten, is niet genoeg.