Huurwoning zoeken

In de gemeente Altena is de gemiddelde zoektijd voor een woning ongeveer 2 jaar. Alleen in speciale situaties kunnen mensen voorrang krijgen. Dit geldt voor mensen die hun huisvestingsprobleem niet zelf kunnen oplossen en waar het probleem buiten hun schuld is ontstaan. Deze mensen krijgen voorrang.

We houden het aantal voorrangssituaties zo klein mogelijk om iedereen een eerlijke kans te geven op een woning. De afspraken hierover leggen we vast in de prestatieafspraken met onder andere de gemeente.

Urgentie wordt alleen in bijzondere situaties verleend. Bijvoorbeeld als je direct mantelzorg moet geven of als je huis onbewoonbaar is geworden door brand.

Met urgentie kom je sneller in aanmerking voor een woning. In de advertentie onder 'spelregels' kun je zien welke kandidaten voorrang krijgen. Met urgentie heb je dus niet op alle huurwoningen voorrang.

Als meerdere mensen met urgentie reageren, krijgt degene met de langste urgentietijd de woning als eerste aangeboden. Zijn er geen urgent woningzoekenden die reageren, dan wordt de woning aangeboden aan de ‘gewone’ woningzoekenden.

Veelgestelde vragen over Voorrangsregelingen/Urgentie

Stap 1. Vul de vragen uit de Urgentiewijzer naar waarheid in op www.urgentiewijzer.nl  
Stap 2. Aan het einde kun je een gratis kansadviesgesprek inplannen. Dit is verplicht.
Stap 3. Tijdens dit gesprek bekijkt een medewerker je persoonlijke situatie en geeft advies over de volgende stappen. 
Stap 4. Na het gesprek dien je je definitieve urgentieaanvraag in. Je moet hiervoor de benodigde gegevens uploaden en de kosten betalen.

De onafhankelijke urgentiecommissie, Het Vierde Huis, beoordeelt urgentieaanvragen. De kosten voor de aanvraag zijn € 50,-.  

Heb je hierbij hulp of advies nodig? Neem dan contact met ons op.

 

Iedereen wil zo lang mogelijk in de vertrouwde woning en buurt blijven wonen. Als dit door lichamelijke problemen lastig wordt, kun je aanpassingen in je woning doen. Soms is dit helaas niet mogelijk of niet voldoende om prettig te blijven wonen. In zo’n situatie kan verhuizen naar een gelijkvloerse of aangepaste woning een oplossing zijn.

Heb je snel een geschikte huurwoning nodig? Dan kun je een woonzorgindicatie aanvragen. Met deze indicatie kun je zelf reageren op het woningaanbod en kom je sneller in aanmerking voor een geschikte woning. In de advertentie onder 'spelregels' kun je zien welke kandidaten voorrang krijgen. Met een woonzorgindicatie heb je dus niet op alle huurwoningen voorrang.

In deze folder lees je meer over de soorten indicaties, de aangepaste (WMO-)woningen die we hebben, en vind je het aanvraagformulier voor de woonzorgindicatie.

De kosten voor de aanvraag zijn  € 120,- 

Heb je hierbij hulp of advies nodig? Neem dan contact met ons op.

OnS Altena

Heb je een specifieke aanpassing in je woning nodig, zoals een traplift? Dan vraag je dit aan bij de gemeente. Je kunt ook met de gemeente contact opnemen als je een aangepaste woning nodig hebt.

In 2022 heeft de toenmalige Minister van Volkshuisvesting het landelijke programma ‘Een thuis voor iedereen’ ontwikkeld. Dit programma richt zich op het huisvesten en ondersteunen van verschillende groepen mensen, zoals:

  • Mensen met een fysieke of psychische beperking
  • Mensen die uit beschermd wonen, maatschappelijke opvang of jeugdzorg komen
  • Mensen met een sociale of medische urgentie
  • Statushouders

In de gemeente Altena willen we een goede balans houden in het huisvesten van deze mensen. Daarom hebben we samen met Woonstichting Bazalt Wonen afspraken gemaakt.

Elk jaar wijzen we samen met Bazalt Wonen maximaal 20% van de beschikbare woningen in de gemeente Altena toe aan mensen uit deze groepen. Zo zorgen we samen voor een eerlijke verdeling van de woningen. Na de sleuteloverdracht worden deze mensen ondersteund door welzijnsorganisaties zoals Vluchtelingenwerk of SMO.

De toewijzingen verantwoorden we op Woongaard, open en transparant.

Woonstichting

Land van Altena