Je huurt van ons een woning met buitenruimte. We bedoelen daarmee jouw tuin of balkon. Woon je in een eengezinswoning? Dan hoort daar ook een stukje brandgang bij en soms een oprit.
Het is belangrijk dat jij je buitenruimte verzorgt en onderhoudt. Het voorkomt ergernissen en draagt bij aan een leefbare woonomgeving.
Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt. Je kunt deze terugvinden in je huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden. De belangrijkste afspraken hebben wij voor je op een rijtje gezet.
Groene beplanting
Een groene tuin of balkon is beter voor mens en dier. Het geeft bijvoorbeeld natuurlijke verkoeling en is beter voor de afwatering. Uitgezaaid en overhangend groen kan echter overlast veroorzaken. Houd er dus rekening mee wat je plant en snoei regelmatig.
Bomen en heesters
Diep wortelende bomen en heersters staan we niet toe. Zoals bijvoorbeeld een eik en beuk. Ze kunnen de riolering en kabels beschadigen. Andere heesters mag je planten op minimaal 50 cm afstand van je erfafscheiding. Voor bomen geldt 200 cm en een maximale hoogte van 300 cm.
Erfafscheiding
De schutting of heg is vaak van jou en je buren. Het is jullie erfafscheiding die jullie samen onderhouden. In de achtertuin mag de erfafscheiding maximaal 200 cm hoog zijn en in de voortuin 100 cm. Verhuis jij of verhuizen je buren, dan blijft de erfafscheiding achter.
Een tuin is een tuin
Een partytent mag je tijdelijk in je achtertuin plaatsen. Wil je een speeltoestel plaatsen? Stem met je buren de plek en het gebruik af. Je aanhanger of bijvoorbeeld caravan horen niet in je tuin. Deze mag je maximaal 3 dagen op de straat stallen of op je oprit. Je auto staat in een parkeervak.
Opgeruimd staat netjes
Je buitenruimte is niet bedoeld als opslagplaats en plek voor afval. Huisraad kun je kwijt in je berging. Groenafval in de container of bij de milieustations. Bladeren kun je ook in de bladkorven kwijt. Uitwerpselen van dieren ruim je natuurlijk gelijk op.
Toestemming?
Wil je wat tegen de gevel monteren? Dat staan wij niet toe. Ook geen klimplanten. Wil je een overkapping, vijver of iets anders bouwen? Kijk dan in onze kruisjeslijst naar onze regels.
Tips voor een verzorgde uitstraling
- Verwijder dode planten, vervang ze bijvoorbeeld voor een stek van een andere plant;
- Verwijder onkruid, ook het groen tussen de bestrating en het grind;
- Vervang kapotte bestrating zelf en de erfafscheiding samen met je buren;
- Maai in de zomer het gras wekelijks en in het voor- en najaar eens in de twee weken;
- Snoei bomen en heesters rond november, denk bij de afmeting aan je buren;
- snoei heggen rond mei en september.
Mijn groen?
Je buitenruimte heeft zoveel potentie! Hoe je het inricht is helemaal aan jou. Wat ook voor je buren geldt. Je buren mogen overhangende takken en groen afknippen. Maak over het onderhoud onderling afspraken. Zo voorkom je irritaties.